7.2.2012

  Suomeen puoli miljoonaa uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä

  VTT Asuntotarve 2030

  VTT Asuntotarve 2030VTT:n tutkimuksen mukaan seuraavan 20 vuoden aikana tulisi rakentaa 480 000–550 000 asuntoa riippuen siitä, miten Suomi houkuttelee maahanmuuttajia ja kuinka suuri osuus nykyisestä asuntokannasta poistuu. Alueellisten väestöennusteiden perusteella uusista asunnoista reilu kolmannes rakennetaan Helsingin seudulle ja kasvukeskuksiin. Muualla Suomessa asuntoja tarvitaan lisää erityisesti Tampereen, Turun, Lahden, Jyväskylän ja Oulun seuduille.

  Moni asia vaikuttaa siihen, miten suureksi asuntotuotanto muodostuu vuoteen 2030 mennessä. Määrä voi vaihdella suuresti suhteessa todelliseen asuntotuotantotarpeeseen. Asiaan vaikuttaa se, että moni asuu toisin kuin haluaa. Toisaalta Suomessa on paljon vain tilanpäisessä käytössä olevia tai kokonaan tyhjiä asuntoja.

  Maahanmuutto ja sen aiheuttama asuntotarve keskittyvät Suomessa vain muutamien kuntien alueelle erityisesti pääkaupunkiseudulle. VTT arvioi siirtolaisuuden osuudeksi asuntotarpeesta kymmenen prosenttia.

  Tutkimuksen ovat VTT:ltä tilanneet ympäristöministeriö yhdessä rakennusalan toimijoiden kanssa.

  Kuva: VTT.

  Share: