7.2.2012

  RATEKOn koulutuksen kautta ammattilaiseksi

  RATEKO: Heikki Jussila

  RATEKO: Heikki JussilaRakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO kouluttaa rakennusalalla toimivia toimihenkilöitä, työntekijöitä sekä yritysjohtoa. 23-vuotias Heikki Jussila osallistui RATEKOn tiiveyden mittaajan ja rakennusten lämpökuvaajan koulutuksiin syksyllä 2011. Saamansa osaamisen avulla hän työllistyy nyt omassa yrityksessään Vertia Oy:ssä.

  Heikki Jussila, 23, Asiantuntija: ”Koulutus tarjosi minulle todellista käytännön osaamista jota voin hyödyntää yrittäjänä.”

  Miten teekkari päätyi hakemaan oppia RATEKOn kautta?

  Tapasin energia- ja LVI-tekniikan opintojeni kautta kaksi samanhenkistä kaveria. Päätimme perustaa yrityksen, enää puuttui hyvä liikeidea. Saimme kuulla RATEKOn henkilösertifiointi- ja pätevöitymiskoulutuksesta ja päätimme osallistua tiiveyden mittaajan ja lämpökuvaajan koulutukseen. Opinnoissa energiatehokkuuteen liittyvät mittaukset mainitaan lyhyesti, mutta RATEKOn koulutuksessa oppii ammatin. Koulutuksessa saadun osaamisen varaan perustimme ilmatiiveysmittauksia ja lämpökuvausta tarjoavan yrityksen.

  Mitä pidit koulutuksesta?

  Koulutus oli erittäin laadukasta ja tarjosi minulle ja kumppaneilleni valmiudet lähteä kehittämään oppimastamme liiketoimintaa. Mielestäni tärkeää on kouluttajan käytännön kokemus opettamastaan aiheesta. Laaja esimerkkien ja haasteellisten tapauksien käyttö antoivat laajan työkalupakin asiakastapauksiemme tutkimiseen.

  Aiotko käydä lisää koulutuksia?

  Suunnitelmissa on käydä myös kosteuden mittaajan koulutus ja mahdollisesti muita, esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyviä täydennyskoulutuksia. Aiomme myös laittaa tulevat työntekijämme RATEKOn koulutuksiin hakemaan oppia. Koulutusten kautta voimme verkostoitua muiden alan yrittäjien ja osaajien kanssa. Tästä on apua suurissa urakoissa, joissa yhden yrityksen resurssit eivät riitä vaan tarvitaan yhteistyötä.

  Miksi henkilöpätevyydet ja -sertifikaatit ovat nykyään tärkeitä?

  Ala on menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että työntekijöiltä tai vähintään työnjohtajilta vaaditaan henkilöpätevyys tiettyihin töihin. Toistaiseksi laki tai säädökset edellyttävät virallista pätevyyttä vain harvoin, mutta tilaajapuoli on alkanut vaatia näitä todistuksia. Tulevaisuudessa energiatehokkuusmääräysten tiukentuessa myös tiiveys- ja kosteusmittauksia saa todennäköisesti suorittaa vain virallisen pätevyyden omaava henkilö.

  RatekoRakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO tarjoaa rakennusalan ammatillista koulutusta ja järjestää tutkintoja jo työelämässä olevien ammattitaidon kehittämiseksi. Rakennusalan nopea kehittyminen, uudet määräykset ja vaatimukset alalla päivitetään henkilösertifiointiohjelmilla sekä ajankohtaisilla teemakoulutuksilla.

  Henkilösertifiointi- ja pätevöitymiskoulutukset sisältävät useita eri kokonaisuuksia rakennusten, märkätilojen sekä siltojen eristyksiin ja mittauksiin erikoistuneille henkilöille. Suoritettuaan koulutuksen henkilö voi hakea VTT:ltä tai FISE Oy:ltä kyseistä pätevyyttä.

  www.rateko.fi

  Teksti: Santeri Niemi
  Kuva: Teemu Granström.

  Share: