3.11.2011

  Suomalaiset aurinkoenergian kehittäjät saivat Millennium-tunnustuspalkinnon

   

   

   

   

   

   

   

  Tekniikan Akatemia jakoi Millennium Distinction Awards -tunnustuspalkinnot tänä vuonna kahdelle suomalaiselle tutkijalle ja kolmelle aurinkoteknologia-alan yritykselle. Uraauurtavasta työstä aurinkoenergian kehittäjinä palkittiin professori Helge Lemmetyinen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja professori Jouko Korppi-Tommola Jyväskylän yliopistosta. Yrityksistä palkinnon saivat Beneq Oy, Naps Systems Oy ja Vaco Oyj.

  Tekniikan Akatemia myöntää Millenium-tunnustuspalkinnot suomalaisille kasvuyrityksille ja tutkijoille, jotka ovat ansioituneet edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan tutkimusalalla. Teknologiapalkinnon sai viime vuonna professori Michael Grätzel, joka on kehittänyt fotosynteesiä jäljitteleviä aurinkokennoja.

  Kolmannen sukupolven aurinkokennoteknologiaa edustavat Grätzel-kennot ovat vasta tulossa markkinoille. Uuden aurinkokennosukupolven myötä aurinkosähkön hinnan odotetaan alenevan huomattavasti nykyisestä. Vuosi 2010 osoitti, että myös perinteisellä, piimateriaaliin pohjautuvalla aurinkokennoteknologialla menee hyvin. Uutta tuotantokapasiteettia rakennettiin vuonna 2010 ennätysmäärä. Koko maailmassa asennettujen aurinkopaneelien vuosituotanto on noin 50 TWh. Tuotantomäärä vastaa kuuden Loviisan ydinvoimalaitoksen sähköntuotantoa..

  Share: