3.11.2011

  Piilotetut kasvonilmeet tunnistetaan videokuvista

  Oulun yliopiston konenäön tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jonka avulla voidaan havaita ja tunnistaa ihmisen kasvoista piilotettuja tunteita, mikroilmeitä, 70–80 % luotettavuudella. Ihminen itse tunnistaa piiloilmeet keskustelukumppaninsa kasvoja tarkkailemalla huomattavasti huonommin.

  Mikroilmeet ovat hyvin lyhytkestoisia, vain sekunnin murto-osan kestäviä eivätkä ne ole ihmisen tahdon alaisia. Ne ilmentävät sellaisia tunteita, joita ihminen ei myöskään halua paljastaa muille. Henkilö voi näyttää perusilmeeltään hymyilevältä, mutta taustalla onkin aivan muita tunteita.

  Oululaistutkijat löysivät kuutta ihmistä testaamalla 77 erilaista spontaania mikroilmettä.

  ”Tietääksemme mikään tietotekniikan alan tutkimusryhmä maailmassa ei ole yltänyt aiemmin samaan. Mikroilmeitä on kyllä tutkittu jo pitkään psykologian parissa ja aihe on muutenkin suosittu erityisesti Yhdysvalloissa. Aiomme julkaista omat tuloksemme ja uuden testitietokantamme avoimesti, jotta tutkijayhteisömme pääsee kehittämään tutkimusaihetta eteenpäin”, kertoo konenäön ryhmän johtaja, professori Matti Pietikäinen Oulun yliopistosta.

  Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi tietotekniikan ja informaationkäsittelyn alan johtaviin konferensseihin kuuluvassa ICCV:ssä (International Conference on Computer Vision), joka pidetään marraskuussa Barcelonassa..

  Share: